מס הכנסה מעניק שתי נקודות זיכוי להורים לילדים עם צרכים מיוחדים שמנוכה להם מס ממשכורתם. משמעות נקודות הזיכוי היא הפחתה מסכום המס. ערכה של נקודת זיכוי מתעדכן מדי פעם בהתאם לעליית המדד וליוקר המחייה.
מי זכאי?
זיכוי מס הכנסה עבור ילדים נטולי יכולת (עד גיל 18)
הזכאות עודכנה בשנת 2013 ע"י רשות המס, כך שאחד משני התנאים הללו מזכים בקבלת 2 נקודות זיכוי במס הכנסה (עבור ילדים עד גיל 18):
- כל ילד הזכאי לגמלת ילד נכה – מכל סיבה שהיא ולא רק מהסיבות שצוינו עד כה (נכות פיזית, מוגבלות שכלית התפתחותית או עיוורון). אין משמעות לגובה הגמלה ואחוזי הנכות, לצורך מימוש זכות זו (ניתנת גם לילדים שאמורים להיות זכאים לגמלת ילד נכה אך לא מקבלים אותה מסיבות שונות כמו שוהה במוסד או מקבל סיוע אחר כגון גמלת ניידות).
- כל ילד שעבר ועדת השמה ושובץ לחינוך המיוחד (גן לחינוך מיוחד, בית ספר לחינוך מיוחד, כיתה לחינוך מיוחד בבית ספר לחינוך רגיל , "מסלול 07" תגבור בלימודים בתיכון) – אין חובת הוכחת לימוד בפועל בחינוך המיוחד, כבעבר, אלא רק הצגת פרוטוקול הועדה והשיבוץ לחינוך המיוחד.
• תיקונים אלה נועדו להקל על ההורים שלקות ילדיהם כבר הוכרה ע"י המוסד לביטוח לאומי או ע"י ועדת השמה ולמנוע מהם טרטור מיותר לשם קבלת נקודות זכות במס הכנסה.
• הזיכוי ניתן על משכורת אחת של אחד ההורים, רצוי מהגבוהה יותר ויש לחדש הזכאות בכל שנה.
נקודות זיכוי ממס הכנסה עבור נטולי יכולת מעל גיל 18
הורים שילדיהם, מעל גיל 18, מי שנקבעה לו דרגת אי כושר השתכרות לצמיתות בשיעור של 74% לפחות, מוגדרים כ"נטולי יכולת" ו"סמוכים לשולחן הוריהם" – הגדרה זו תקפה הן לבוגרים נטולי יכולת המתגוררים בבית ההורים והן לנטולי יכולת המתגוררים בהשמה חוץ ביתית (מוסד, הוסטל, וכו'). על אף המגורים מחוץ לבית, הם עדיין מוכרים כסמוכים לבית הוריהם ולכן יזכו הוריהם ב – 2 נקודות זיכוי במס הכנסה.
אוכלוסיית היעד
סוג לקות:
נכות פיזית, ליקויי ראייה, ליקויי שמיעה, רצף האוטיזם, PDD, אספרגר, ליקויי למידה, הפרעת קשב וריכוז, ADHD, מחלות כרוניות, מערכתיות, מוגבלות שכלית התפתחותית, עיכוב התפתחותי
גיל: כל הגילאים
שפה: עברית
נוהל הגשת בקשה
איך ולמי פונים :
על ההורים לפנות לפקיד השומה במשרדי מס הכנסה באזור המגורים ולהגיש בקשה לקבלת נקודות זיכוי.
מסמכים נדרשים :
1. טופס 127 – תעודה רפואית שצריכה לכלול פרטים רפואיים ואבחנה ברורה ומדויקת בעברית, ומאיזה תאריך אבחנה זו תקפה. רופא מומחה (רופא התפתחותי/נוירולוג/פסיכיאטר) בלבד צריך למלא תעודה זו.
2. טופס 116א – בקשת זיכוי ממס בגין קרוב נטול יכולת – על ההורים למלא טופס זה במידה והם שכירים.
3. אישור מביטוח לאומי על קבלת גמלת ילד נכה.
4. פרוטוקול ועדת השמה ובה המלצה לשיבוץ בחינוך המיוחד.
5. אישור על מגורים בהשמה חוץ ביתית.
כתובת האתר:
חשוב לדעת!
- הורים לילדים עם לקויות שאינן כלולות ברשימת הזכאים, יכולים לפנות לקבלת החזר מס בגין עיכוב התפתחותי, אשר נגרם לילד כתוצאה מהלקות (כמו למשל במקרה של ילדים עם לקות שמיעה וחירשות שאינם לומדים בחינוך המיוחד). על אף ההנחיות הזהות לכל סניפי מס הכנסה יתכנו סניפים שיאשרו את הבקשה במקרים אלה וסניפים אחרים שידחו את בקשת ההורים אם אינם עונים לקריטריונים המדויקים.
- על אף שתקנות מס הכנסה מגדירות את הזכות עבור "ילדים", הקריטריון לקבלת הזכאות אינו הגיל אלא האם הילד/הבוגר מתגורר בבית הוריו בשל היותו תלוי בהם. עבור העונים לקריטריון זה ניתן להמשיך לקבל את הזכות גם לאחר גיל 18. במקרה זה ההורים צריכים להוסיף בנוסף לאישורים הרגילים, גם אישור שילדם מקבל גמלת נכות מהמוסד לביטוח לאומי.
- התקרה המוזכרת בנושא תמיכה בבני משפחה נטולי יכולת מתייחסת לתקרת ההכנסה של נטול היכולת בעצמו ולא להכנסה של הוריו. כלומר, אין תקרה לזכאות של ההורים לקבלת שתי נקודות זיכוי עבור ילדם נטול היכולת.
- הורים לשני ילדים העומדים בתנאי הסעיף זכאים לקבל כפל נקודות (כלומר 4 נקודות זכות).
- הורים אינם זכאים על פי חוק לקבל החזר מס על טיפולים ומכשור רפואי.
- הורים גרושים, שמחזיקים במשמורת משותפת, יכולים לחלק את נקודות הזיכוי או להעניקן לאחד מהם על פי החלטתם. כיוון שהזיכוי חל רק על משכורת אחת של אחד ההורים, כדאי לתבוע את ההחזר מהמשכורת הגבוהה יותר.
- יש לחדש את הזכאות בכל שנה)לעיתים מחדשים אוטומטית). כדאי לחדש את הזכאות כבר בתחילת חודש ינואר ואז לקבל ממס הכנסה אישור, שיאפשר למקום העבודה לחשב את המס החודשי בהתאם לזכאות.
- כל אדם יכול להגיש את הבקשה למס הכנסה באופן עצמאי. עם זאת, ניתן להגיש את הבקשה גם באמצעות איש מקצוע מומחה בנושא מיסוי (כגון יועץ מס, רואה חשבון) וכן באמצעות חברות פרטיות העוסקות בנושא של החזרי מס. כדאי לקחת בחשבון שהן גובות עמלה מסכום ההחזר בשיעור שבין 17.5% ל25%.
- משפחות אומנה אינן זכאיות לשתי נקודות הזיכוי שמעניקה פקודת מס הכנסה להורים לילדים עם צרכים מיוחדים, משום שהן מקבלות תשלום עבור גידול הילד. עם זאת, לפי ההנחיות הנהוגות כיום במס הכנסה, התשלומים אותם מקבלת משפחת האמנה ממשרד הרווחה והשירותים החברתיים עבור הטיפול בילד, מהווים "החזר הוצאות ביצור הכנסה מאמנה", ולכן אין המשפחה נדרשת לשלם מס עבור אותם תשלומים.
- זיכוי ממס הכנסה לאפוטרופוס שאינו הורה
- במקרים בהם אח/אחות מונו באפוטרופוס, הם יהיו זכאים לקבל נקודות זיכוי רק במקרה בו הורים הלכו לעולמם או שיוכח שההורים אינם יכולים לטפל באדם עם הצרכים המיוחדים, ולא באופן אוטומטי מעצם האפוטרופסות.